През 1973г. на път за експедиция в Патагония, Раб Карингтън се оказва блокиран в Буенос Айрес. Заради стачка на докерите във Великобритания екипировката му закъснява, а той няма достатъчно пари да набави нова.

Без средства и изчерпан откъм идеи, той се обръща към приятеля си Hector Vieytes, който тъкмо е подписал малък договор за производство на спални чували за аржентинската армия. След много убеждаване, Хектор наема Раб и започва да го учи на уменията, които впоследствие ще променят бъдещето на техничните спални чували.

Към наши дни, Rab произвеждат най-добрите спални чували в света и без значение дали отивате на къмпинг край езеро, или планирате да щурмувате осемхилядник, от избора ви на спален чувал зависи дали ще имате пълноценна почивка, или ще мръзнете до зори.

 

rab-cover

 

1. Температурен рейтинг

Важно е да разберете, че спалния чувал на практика не ви топли – неговата работа е да запази топлината, която тялото ви генерира, предпазвайки ви от изстиване. Рейтинга на Rab описва колко добре един спален чувал запазва топлината при определена температура на околната среда.
Тъй като всички тела са различни, това от което има нужда един за добър сън, не е задължително същото, от което би имал нужда друг човек. Това означава че е трудно да се определи с точност колко топъл е един чувал и всеки рейтинг трябва да бъде разглеждан като насока. В Rab използват Европейския стандарт EN13537 за голяма част от спалните си чували.

EN13537 е Европейски стандарт, създаден да регулира температурния рейтинг на спалните чували в цялата индустрия. За тест се използват термините „стандартен мъж“ – 25г, 1,73м висок и 73кг, и „стандартна жена“ – 25г, 1,60 височина и 60кг. За целите на теста се използва термален манекен, който записва данни за целия температурен диапазон, от „горен лимит“ – температура, при която може да се спи без потене, до „екстремен лимит“ – най-ниската температура при която може да се оцелее.

За чувалите по стандарт EN13537 Rab обявяват трите най-ниски температурни рейтинга: комфорт, лимит и екстремен лимит, както и техния собствен лимит на съня.

Комфорт: тази температура показва оптималните условия, при които ще се чувствате добре в чувала.
Винаги трябва да използвате Комфорт рейтинга като база когато закупувате чувал.

Лимит на комфорта: това е температурата, при която „стандартен мъж“ може да спи осем часа, без да се буди от студ.

Ектремна граница: температура, която показва абсолютния лимит на спалния чувал. Трябва да се използва само за информация как ще се представи чувала в критична ситуация, а не при обичайна употреба. Това е темпеатурата, при която „стандартна жена“ може да остане до шест часа в чувала, без риск да загине от хипотермия.

Rab Sleep Limit
Rab добавят своя собствена мярка, като допълнение към стандарта. Тя не показва свойствата на чувала в спешни ситуации като екстрем рейтинга, а по-скоро реалната най-ниска температура, при която може безопасно да се използва чувала. Базирана е на отзиви на атлети и дългогодишен опит.

 

А сезонния рейтинг?

Някои производители използват 1-5 сезонен рейтинг за своите чували.

Клиентите на Rab, и най-вече атлетите, използват екипировката си в толкова разнообразни условия и климати, че използването на сезонен рейтинг започва да губи смисъла си. Например 4 сезона в средиземноморието са коренно различни от 4 сезона в Антарктика.
Вместо това Rab се придържат към температурния рейтинг, който е приложим по всички географски ширини и надморски височини.

 

Какво е пух?
Пух се наричат купчинки от най-фините перушинки и влакна, които се намират под перата на патици и гъски. Количеството въздух, които тези фини структури могат да задържат, сравнено с теглото им, ги прави изключително ефективни изолатори, а ниската им маса означава, че пухените чували се комперсират до много малък размер.

Основната слабост на пуха е, че е податлив на проникване на влага, което може да доведе до слепване на пуха и загуба на изолационните свойства. В Rab предпазват пуха, благодарение на обработка с Nikwax Hydrophobic Down™ препарати. Хидрофобния пух абсорбира много по-малко влага и съхне много по-бързо от обикновения, но все пак не се държи толкова добре, колкото синтетичната изолация във влажни условия.

Пухът е стока със широко потребление в целия свят и може да бъде добиван в широк диапазон от качество и т.нар fill power – сила на пълнежа. В Rab, всичкия използван пух е с европейски произход и се добива и обработва от техните постоянни партньори в Германия. Дългогодишните отношения водят до изграждане на доверие и сигурност, така че да се запазят качеството и изключителните свойства, станали синоним на спалните чували Rab.
Използва се само най-качествен пух, чийто произход може да се проследи напълно и е акредитиран според Стандарта за отговорно използване на пух (стандарт, който осигурява благосъстоянието на птиците).
Тъй като пуха е естествен материал, той може да варира в различни класове, така че всяка партида се тества независимо, за да се гарантира точния стандарт.

 

Screenshot-2017-10-28 The Rab Guide to Sleeping BagsТегло на пълнежа
Теглото на пълнежа е основния фактор за топлината на един пухен чувал.
Представлява цялото количество пух, използван в конструкцията на спалния чувал и обикновено се мери в грамове.
Най-общо казано, колкото повече пух има в един чувал, толкова по-топъл ще е той.

655334b3-910f-48c5-a35e-0ec1c9ec0cf7Сила на пълнежа /fill power
Ако вземете 1 грам, напълно разпухан пух и измерите обема му, резултатът ще даде така наречения „fill power“.
Колкото по-висок обем, толкова повече въздух може да бъде хванат вътре и изолацията ще е по-добра.
Гъшия пух обикновено има най-висока сила на пълнежа, обикновено между 600 и 850, докато патешкия варира между 500 и 700.
Пухът, използван от Rab, позволява да се създадат чували, подходящи за различни условия и изисквания.
Както откъм бюджет, така и според желаната употреба.

 

Тегло и компресионни свойства

Топлината е основния критерий при избора на спален чувал, но теглото и размера на прибрания чувал също трябва да се имат предвид.
Напълно възможно е два спални чувала да имат сходен температурен рейтинг, но много различни тегло и размери в прибран вид. За някои хора, топлината е единствен критерий. Ако пристигате на мястото за бивакуване с кола или организирате базов лагер, тогава голям, тежък чувал ще е ок, но ако носите екипировката си сами в планината, тогава всеки грам е от значение.

Например, ако сравните два от чувалите на Rab – Neutrino Pro 400 и Alpine Pro 600, двата са със сходен температурен рейтинг, но Neutrino Pro e по-лек и се компресира повече спрямо Alpine Pro. И двата чувала ще ви топлят достатъчно, но ако се стремите да сте леки или имате ограничено място в раницата, тогава Neutrino Pro определено ще е по-добрия избор. Удобството обаче си има цена – пухът с 800FP, използван при конструкцията на Neutrino Pro 400, го прави значително по-скъп.

Всички спални чували на Rab са в комплект с торбичка за пренасяне и съхранение, като на някои модели тя е водоустойчива. Ако съхранявате спалния си чувал за по-дълъг период, без да го ползвате, не е препоръчително да го оставяте в компресионната торба, тъй като пухът може да се повреди. За да се избегне това, Rab предоставят и широка, памучна торба, в която е подходящо да се съхранява чувала.

Sleeping-Bags-Pack-Sizes-lr

Ръчно пълнени в Дербишайър

Добрия чувал може да е разликата от живот до смърт, по тази причина спалните чували на Rab се пълнят ръчно до ден-днешен във фабриката им в Дербишайър, Великобритания.
Това означава, че те са сигурни че всеки отсек на чувала е пълен с точното количество пух, и че пухът не е бил компресиран и съхраняван неправилно. Просто не могат да се доверят на никой друг за толкова отговорна задача.

Как се пълнят чувалите?
За поставянето на пълнежа се използва тръбичка с малък диаметър и система с компресиран въздух, който издухва пуха във всяка камера.

Как се поддържа качеството?
Преди да се напълнят чувалите, един от всяка партида се измерва, за да се гарантира, че ако има отклонение, то е в допустимите рамки. След това се използват прецизна везна за да се измери пухът, необходим за всяка камера в чувала. След приключване, чувалът се мери отново. За да премине теста, теглото на готовия чувал трябва да е до 10% над обявеното и в никакъв случай под него. Везните за измерване са със стъпка 0,5 гр. и редовно се калибрират с тежести от 1000 гр, 100 гр, 10 гр. и 1гр.

down-filling-guide-fullwidth-1

hand-filling

Технична синтетична изолация

Въпреки, че Rab са известни предимно с пухените си чували, в някои случаи синтетичните са по-подходящи от тях. В сравнение с нехидрофобния пух, синтетичната изолация е по-добра когато става дума за влажни условия и ще ви запази топли, дори и ако се намокри. Освен това се почиства по-лесно и поддръжката е по-евтина. За сметка на това обаче, съотношението топлина/тегло е по-лошо.

Чувалите от серията Ignition са с изолация Pyrotec™ – синтетични влакна, създадени ексклузивно за Rab, за да осигурят най-добрия възможен баланс на мекота, компресивност и топлина спрямо теглото. Pyrotec™ се състои от смес на микрофибри и влакна с кухо ядро под формата на листове. Микрофибъра осигурява мекота, гъвкавост и задържа топлината, докато кухите влакна се грижат за бухването на пълнежа и еластичността.
Въпреки че като цяло са по-тежки и по-малко ефективни за задържане на топлина от пухените еквиваленти, чувалите с Pyrotec™ се представят много по-добре във влажни условия и са по-лесни за поддръжка.

Обобщение:

 

 

Пухени чували:

ПЛЮСОВЕ

МИНУСИ

Отлично задържане на топлина Изискват специална
поддръжка и почистване
По-добро съотношение топлина/тегло По-скъпи са
По-дълъг живот
Леки и изключително компресивни

 

Чували със синтетична изолация:

ПЛЮСОВЕ

МИНУСИ

Запазват изолационните си
свойства дори и влажни
По-слабо задържане
на топлина
По-бюджетни са По-обемни
По-лесни за почистване По-тежки
По-кратък живот

 

3. Конструкция

Докато разглеждате асортимента от чували на Rab, ще забележите разлики в техните характеристики, форма и използваните материали.
Ето основните характеристики, по които може да се ориентирате:

3f8a2890-ffd9-45c7-8298-f246b7e56167

Прегради и диференциалнa кройка
Използваме термина „прегради“, за да обозначим текстилните „стени“, които разделят чувалите на камери. Височината на преградите се определя от разстоянието между подплатата и външния материал. Пух с по-висок fill power , или по-голямо тегло на пълнежа ще изисква повече място, но прекалено много прегради ще направи чувала неравномерен, по-тежък и може да причини студени области. Съответно, твърде малко прегради могат да намалят способността на пуха да бухне, водейки до по-лоша производителност на чувала.

Диференциалната кройка е разликата в размера между вътрешния и външния материал на чувала. Когато разглеждате определена серия от чували, вътрешният слой обикновено е с еднакъв размер, но външния може да варира – за да побере по-голям обем пух, или пух с по-висок FP.

cd506b6d-16a0-4221-b9e8-6de3e5fa510b

Форма и прилягане
Без значение силата на пълнежа, или теглото му, ако спалния чувал е твърде голям, ще губите топлина. Rab предлагат стандартен размер, дамска кройка и удължен размер чували, за да покрият по-голям диапазон от различни телосложения. Спалните чували от серията Expedition са леко уголемени за да могат да поберат обемното пухено облекло, необходимо за екстремни условия.
Формата е другo важно съображение, повечето чували на Rab са с форма на „мумия“ или „скосена мумия“. Чувалите с форма на мумия са по-широки в горната част за да поберат раменете и се стесняват към краката, за да се предотвратят студени зони и въздушни течения.

Скосените чували, като тези от серията Neutrino, прилягат по-плътно и са по-тесни към краката, отколкото стандартните чували с форма на мумия. Това означава, че са по-леки и са термално по-ефективни, но в същото време са по-тесни.

 

03ff38bb-a39c-4c01-9ba0-ac22bdd8129d

Външен материал

Rab използват различни материали за спалните си чували. Някои ситуации изискват най-лекия възможен материал, докато за други потребители са важни здравината или устойчивостта на влага.
Материали без ламинация като Pertex® Microlight са дишащи, леки и лесни за прибиране, но не предлагат толкова добра защита срещу влагата като Pertex® Endurance. Чувалите от серията Neutrino Endurance, например, имат по-добра устойчивост на влага и са по-здрави от серията Neutrino, но на цената на по-малка дишаемост и 85 гр. повече тегло.

b9de498d-5148-4bc4-899b-564e7c0763dd

Подплата

Всички чували на Rab използват леки и дишащи найлонови материали за подплата като Pertex® Quantum. Тези материали като цяло са по-здрави от полиестерните еквиваленти. Някои по-бюджетни чували са с текстилна подплата, но тя увеличава теглото и обема на чувала.

Rab преглагат и серия чаршафи за спални чували, които увеличават комфорта. Ако използвате чаршаф, по-рядко ще се налага да перете чувала и ще увеличите топлината му.

063241ef-5db3-40c5-8c50-3f3c444e9f9e

Качулка

За да се намали загубата на топлина откъм главата, всички чували на Rab са снабдени с оформени качулки и регулируеми яки.
Към тях е прикачена корда, която позволява да пристегнете качулката плътно и да запазите максимално
количество топлина.

 

785c55e5-2cd2-4df7-8bbe-891a2b5890e2

Ципове

Ципът обикновено се явява като слабо място в изолацията на спалните чували.

При чувалите на Rab това е сведено до минимум, благодарение на добавена подплата под ципа – лента изолация, която минава по цялата му дължина.

Възприемане на сериите спални чували на Rab

Спалните чували на Rab се използват в целия свят от най-високите алпийски върхове и полярни експедиции до хълмове и долини в континентална Европа.
Поради голямото разнообразие от условия, в които се ползват чувалите на Rab, те са разделени в няколко серии. На пръв поглед може да изглежда объркващо, така че Rab предоставят кратко описание на всяка серия:

 

 

Серия Expedition

Fill power: 850FP
Форма: мумия
Тегло на пълнежа: 1400, 1200, 1000
Серията Expedition са най-топлите спални чували на Rab.
Създадени за експедиции на осемхилядници и полярни условия
С много висока сила на пълнежа и уголемени, за да могат да се ползват с обемно пухено облекло.


 

 

Серия Andes

Fill power: 850FP
Форма: мумия
Тегло на пълнежа: 1000, 800
Серията Andes предлага чували със сходна топлина с тази на експедиционните чували, но са с по-тясна форма, което ги прави по-леки и компресивни.

 


 

 

 

Серия Neutrino

Fill power: 800FP
Форма: скосена мумия
Тегло на пълнежа: 200, 400, 600, 800
Серията Neutrino предлага леки и минималистични, с дишащ външен слой от Pertex®.
Предлагат добър баланс от комфорт, тегло и топлина.

 


 

 

Серия Neutrino Pro

Fill power: 800FP
Форма: скосена мумия
Тегло на пълнежа: 200, 400, 600
Серията Neutrino Pro предлага чували със същия дизайн като серията Neutrino, но с водоустойчив Pertex® Quantum Pro за външен слой.
Подходящи за алпийски биваци.


 

 

Серия Mythic

Fill power: 900FP
Форма: скосена мумия
Тегло на пълнежа: 200, 400, 600
Серията Mythic е най-леката серия чували на Rab.
Със супер лек външен и вътрешен материал Pertex® Quantum 10 Denier, те предлагат максимална топлина при най-ниско възможно тегло.

 


 

 

Серия Alpine Pro

Fill power: 650FP
Форма: мумия
Тегло на пълнежа: 400, 600, 800
Серията Alpine Pro предлага чували със средно тегло, с водоустойчиво Pertex® Quantum Pro покритие.
Многофункционален и надежден чувал, предлагащ добър баланс от тегло и топлина.

 


 

 

 

Серия Morpheus

Пълнеж: 650FP пух в горната част / Pyrotec Synthetic в основата
Форма: широка мумия
Вариации: Morpheus 3, Morpheus 4
Нов за 2017, Morpheus e хибриден чувал с пълнеж от пух и синтетични влакна.
Основата със синтетичен пълнеж осигурява здравина и издържливост на влага, а пухът отгоре подобрява топлинните свойства.


 

 

Серия Ascent

Fill power: 650FP
Форма: широка мумия
Тегло на пълнежа: 300, 500, 700, 900, 1100
Серията Ascent са чували тип широка мумия.
Налични в голям диапазон тегло на пълнежа, чувалите Ascent са подходящи за тези, които се колебаят какъв да е първия им пухен спален чувал.


 

 

Серия Ignition

Пълнеж: Pyrotec Synthetic
Форма: скосена мумия
Вариации: 1, 2, 3 и 4
Серията Ignition предлага чували с полиестерно-микрофибърен пълнеж, осигуряващи високи нива на топлина, без компромис в компресивните качества.

 


 

 

 

Сега знаете какво търсите, защо да не разгледате пълната гама спални чували?

shop-sleeping-bag

 

 

product-technologies-rds

Responsible Down Standard ( R.D.S)

Responsible Down Standard гарантира, че пухът използван в продуктите на Rab не идва от птици, които са били оскубани живи или хранени насила и че добруването им е подисгурено от момента на излюпване. Responsible Down Standard гарантира, че пухът е от патици и гъски, които са отглеждани добре. Това означава здравословен живот, свобода да изразяват нормалното за животното поведение и липса на фактори, които да предизвикат стрес, страх и безпокойство. Стандартът проследява цялата верига от фермата до продукта, като така клиентите са сигурни, че пухът и перата идват от здрави животни, за които са полагани необходимите грижи.

Цялата информация, снимки и видеоклипове от този съветник принадлежат изцяло на Rab®
Превод и редакция: Павел Тодоров

Вижте още и Защо естествения пух топли?