С наша подкрепа

2022г.

Triglav Skyrun 2022

През първия уикенд на юли в сърцето на Стара планина се проведе състезание по планинско бягане “Triglav Skyrun”. Главни организатори са “Планинско бягане и туризъм Казанлък”

Triglav Skyrun е не просто бягане, а бягане в една от най-дивите и високи части на Национален парк “ Централен Балкан“ в Стара Планина. Трасето ще ви отведе през три емблематични хижи – Соколна, Триглав и Русалка. Преминаването през резерват „Соколна“ е докосване до природата в нейния първичен вид. 

Трасето преминава през няколко двухилядника и изкачва третия по височина връх в Стара Планина, първенеца на Масива Триглав – Голям Кадемлия -2275.4м.

Sky трасето е част от държавния календар на българската федерация по Skyrunning

Изходна точка и за трите дистанции е северната част на  китното и сгушено в полите на Стара Планина, село Тъжа. Гледката от него към планината и скалния масив е опияняваща.

Трасетата бяха три – Base 12 км 600D+, Short 20 км 1000D+ и Sky 35 км 2000D+

Магазин K2 outdoor осигури част от наградния фонд 🙂


2019г.

Планинско велосъстезание и маратон “Спици и бодли”

През първия уикенд на май за 4-та поредна година се проведе планинско велосъстезание и маратон “Спици и бодли” в полите на Стара планина, около град Казанлък. Главни организатори са “Софийски планински клуб” и “Айляк Хамак”, с подкрепата на община Казанлък.
Тази година се включиха рекорден брой участници – над 350 във всички дисциплини, като отделно на самото събитие, което започна на 10-ти май и завърши на 12-ти май присъстваха повече от 500 човека. Освен състезанието, през цялото време имаше различни активности на открито – конна езда, въздушна и акро йога, хамачна градина, а вечерта имаше музикална сцена с три музикални групи. Състезанието събра елита на планинското колоездене в България, като победителите в някой от дисциплините се определяха с фотофиниш. За първи път имаше и отборно класиране при колоездачите. Най-младият участник в състезанието бе на 9 години.
Отделно от горното, 5% от всички приходи на състезанието бяха дарени на Фондация “Ела и ти”, която се стреми към това да предостави условия за по-голямо движение на хора с увреждания.

Трасетата бяха две – късо 37 км и дълго 47 км. Щафетното бягане и индивидуалното бягане се състезаваха по трасето от 37 км

Магазин K2 outdoor осигури част от наградния фонд 🙂


Кино прожекция на Jeff Lowe’s Metanoia в София

Jeff Lowe’s Metanoia е филм за пътуването на човека от покрива на света до края на жизнената линия. Джеф е човекът, който направи катеренето такова, каквото е днес, благодарение на неговите технически иновации и повече от 1000 премиерни изкачвания, едно от които е маршрутът Metanoia по северната стена на Айгер. Там той преживява своята духовна трансформация. Историята на Джеф вдъхновява всички, той пренася изобретателността и силата, характерни за катерачната му кариера в последното предизвикателство – неговата собствена смърт.
Историята му във филма е разказана от Джон Кракауер. Линк към фейсбук събитието: http://bit.ly/2Shgs37


2017г.

DSC4737-1

Експедиция „Project Big Ice Patagonia Phase One 2017“

Първата фаза от Project Big Ice: Patagonia протече между 10 и 19 Април 2017г. Имахме две основни цели:

1. „Да прекараме максимално дълго време на леда, за да се запознаем по-добре с условията и предизвикателствата му“

2. „Да достигнем и проучим района около разлома Reichert, намиращ се по дължина след средата на леденото поле и отстоящ на около 180км от точката ни на проникване – El Chalten – градче под стените на FitzRoy и Cerro Torre.“

„Целенасочено избрахме есента в Патагония за сезон на нашата проучвателна фаза. С оглед годишния цикличен характер на ледниците, това е сезонът с най-неподходящи и трудни условия. Искахме да видим ледената шапка в най-лошото и състояние, за да знаем какви са най-екстремните условия на леда.

„Разполагахме с до 16-дневен прозорец, при условия доста далеч от оптималните, за да изпълним плана си. Нямаше да е никак лесно, но именно това беше целта!“

Пълните резултати може да видите тук >> goo.gl/sDqABF


2015-2016г.

Експедиция „Опашката на дракона“ Патагонски Анди декемрви 2015-януари 2016г.

6-ти януари, 16 часа местно време,
експедиция  ‘Dragon’s tail Patagonia 2016’ с първо българско изкачване на Серо Торе!
„Маршрутът Ragni на Cerro Torre е толкова впечатляващ, че би трябвало да е мечта на всеки катерач.  По тази линия могат да се видят едни от най-зашеметяващите ледени формации на Земята.“
Думите са на екипа на експедицията.

Целият екип е оборудван с хардуер Climbing Technology, шалтета Therm-a-rest, горивна система Reactor MSR, а Григор Вътев като наш атлет е облечен с Rab, обут с Bestard и Tenaya.
Целият разказ и снимки за това велико начинание може да видите тук >> http://goo.gl/7jwZWw


2015г.

 

„Гранитни Алпи“

„Проект „Гранитни Алпи“ е част от тренировъчния процес за „Патагония-Опашката на дракона“ 2015-2016. Считаме, че най-доброто място да работим целият екип са Алпите и то частта с гранит, сходен с този в Патагония. Именно поради тази причина сме набелязали цели в района на Курмайор-южната страна на Монблан. Тази част на Алпите се отличава с гранитни стени, подобни на тези в Патагония. Сами по себе си задачите, които сме си поставили са трудни и ангажиращи и изискват сериозно катерене и превъзходни познания за планината. Смятаме, че ако осъществим тези изкачвания, то това би било от огромна полза за екипа ни, както и че ще допринесем за издигането на престижа на българския алпинизъм. Акцентираме върху прокарването на нова и логична българска премиера в тази част на Алпите.“
Повечето поставени цели бяха изпълнени, вижте повече за тях тук >> http://goo.gl/X7SurQ
Целият екип е оборудван с хардуер Climbing Technology, шалтета Therm-a-rest, горивна система Reactor MSR, а Григор Вътев като наш атлет е облечен с Rab, обут с Bestard и Tenaya.


pirin-run-2015_plakat_297x420mm_5

 

„Пирин рън 2015“

Епична битка със стихиите!

Кирил Николов-Дизела спечели гонката по съкратеното трасе от Банско до хижа Вихрен, втори финишира Шабан Мустафа.ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ И КОЛОЕЗДЕНЕ, 21 юни 2015 г., Банско, Пирин планина.
Обилен дъжд, преминал в снеговалеж по върховете, бурен вятър, смразяващ студ, много кал и хлъзгави камъни – ето това бяха този път условията за състезанието по планинско бягане и колоездене PIRIN RUN 2015, втори етап от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение „Маратон“. Не пролетно, а почти зимно време, точно според метео прогнозата. По нищо не личеше, че оставаха броени часове до началото на астрономическото лято.
Бурята, разразила се сутринта, минути преди старта на петото издание на надпреварата от Банско до Вихрен, и ужасните метеорологични условия нагоре към най-високия връх на Пирин планина принудиха организаторите в последния момент да съкратят трасето на бегачите само до хижа Вихрен. От съображения за сигурност отпадна и без това трудното стръмно 3-километрово изкачване с 1000! метра денивелация от хижата до самия връх Вихрен. Така планинските бегачи трябваше да се справят с 10 километра и със „само“ 955 метра денивелация от поляната пред Кемпински Хотел Гранд Арена в Банско нагоре по ски пътя до Бъндеришка поляна и после по пътеката до хижа Вихрен, което, заради условията, всъщност изобщо не беше лека задача.

На всички подкрепителни пунктове на 10 километровото бягане участниците имаха възможност да опитат енергийните барове и гелове MuleBar, които ние бяхме осигурили специално за тях.


2014г.

„Витоша рън 2014“

Традиционно на масовия старт на VITOSHA RUN застанаха над 200 бегачи, любители и туристи от всички възрасти, обединени от идеята да се получи един истински празник на планината, бягането и туризма. Тази година старта беше едновременен за планинското бягане на 18км и аматьорското на 5км в Южния парк. На всички подкрепителни пунктове на 18 километровото бягане участниците имаха възможност да опитат енергийните барове и гелове MuleBar, които ние бяхме осигурили специално за тях.
Настоящият рекорд на Vitosha Run беше поставен през 2011-та година както при мъжете –1 ч. 37:21 мин. (Шабан Мустафа), така и при жените – 1 ч. 54:30 мин. (Милка Михайлова).


 

Експедиция „Ушба 2014“

Между 15 ти и 20 ти юли беше направен опит за изкачване на югозападната стена на вр. Ушба 4710м., който беше осуетен от поройни дъждове и масивни каменопади.

През дните на престоя си, алпинистите успяха да тестват екипировка като, лиофилизирана храна Adventure food, газова система MSR Reactor и др. Ние се радваме, че момчетата се завърнаха живи и здрави, след като един каменопад едва не ги е наранил и им пожелаваме следващият път да постигнат целта си!


 


Състезание по ориентиране „Dream Cup 2014“
Копривщица

На 6, 7 и 8 юни в Копривщица се проведе престижното състезание Dream Cup 2014 (Дрийм Къп 2014), в което взеха участие над 300 спортисти от цялата страна и всякакви възрастови групи.
Ние бяхме част от спонсорите на състезанието, като осигурихме награди (под формата на ваучери) на призьорите в елитните групи.


 

Проект „Explore Bulgaria“ на National Geograpchic Chanell

K2 outdoor подкрепи проекта с качествена и функционална екипировка на едни от най-престижните марки в света (Bestard, Lurbel, Bloc Eyewear, Stormtech, Bach Backpacks).

„Еxplore Bulgaria e проект, който има за цел да представи познати и не толкова познати красиви кътчета от уникалната българска природа и история, през погледа на четирима изследователи на National Geographic Channel Bulgaria.С тяхна помощ ще бъдат заснети шест епизода по дванадесет минути, които ще разкрият, спиращи дъха с красотата си гледки, от природата на България и ще поставят четиримата герои в интересни премеждия и вълнуващи преживявания.“


2013г.

 

След 7 годишна пауза на 12 и 13 октомври 2013г. на Витоша се проведе „Home Mountain Bike Cup“.

Трасето над столичният квартал Драгалевци прие над 120 от най – бързите спускачи в България, които се бориха за призовите места в общо пет възрастови категории.

Състезанието беше подкрепено от Дирекцията на Природен парк Витоша, Витоша ски, Monster Energy, а наградния фонд бе предоставен от водещи байк фирми и магазини – GО!оutdoor,
True Riders, Drag, Bike House, Ram Bikes и MaxBike.


 

В края на април 2013г. Филип Лхамсурен предприе едно от най-дългите пътешествия, наречено „Along The Abandoned Roads / По Забравените Пътища“.

В рамките на 180 дни, той успя да прекоси 8 държави с колело и измина близо 10 000км. преминавайки през едни от най-дивите планински региони. Приключението стартира от Родопа планина и завърши във величествената Памирска пустош.

Нашият екип нямаше как да не подкрепи такъв авантюрист като него, осигурявайки му ултралека палатка Robens.

Повече за начинанието можете да видите на: facebook.com/Along-The-Abandoned-Roads