Историята на MSR – Mountain Safety Research

MSR® започва през 1969 година

1978 г. Лари Пенбърти тества неговите сечива Ice Hawk

MSR започва през 1969 г. като бюлетин, посветен на подобряване на безопасността в алпинизма. Основателят Лари Пенбърти е бил инженер, професионален изобретател и планинар с дългогодишен опит, който се е посветил да направи планинарството по-безопасно.

Първоначално Пенбърти се заема да посрещне това предизвикателство под „комисията“ на планинарите. Той прекарва повече от осемнадесет месеца в тестване на горива за котлони, елонгация на въжетата, носещата сила на клиновете, здравината на пикелите и пълен списък с други важни, но обикновено пренебрегвани въпроси. С течение на времето обхватът на проекта се простира далеч отвъд това, което организацията и Пенбърти са можели да си позволят.

„След шест месеца стана ясно, че разходът е по-голям, отколкото можех да си позволя сам и сформирах Mountain Safety Research Inc като двигател за създаване и продажба на безопасна екипировка. Създадохме методи за подкрепа, проучване и програми по обучение за безопасност.“

Катерачите, които се абонират за бюлетина на Mountain Safety Research са помолени да дарят 3 долара за покриване на разходите за печат и изпращане. Първото издание предлага комплект за подсилване на сечива, фирнови клинове, автоматично протриващо устройство, въже за катерене, ръкавици за студено време, карабинери, рингове и снежна котва. Също така включва и подробни инструкции за изграждане на иглу.

От този период са произлезли редица емблематични модели, като например котлон „Модел 9“ , пикел „Тъндърбърт“, фирнов клин „Coyote “ и катерачна каска MSR . Друга екипировка привлече по-малко внимание, включително тръбни ледени винтове с дръжки като на мелница за кафе, колоездачни каски, челници с литиеви батерии и палатка MSR Mountain Tent. Въпреки че не всички от тези съоръжения са получили широко разпространение, те са били значителни скокове в иновациите по това време. MSR разпространява и алпинистко оборудване от други производители, включващо котки, карабинери, облекло и въже за катерене.

Целта на Пенбърти е била да направи възможно най-добрата информация и екипировка, достъпни за катерачите, и ако никой не го е направил, той сам щеше да го направи. С течение на времето бюлетинът все повече разчита на продажбата на ново оборудване за алпинизъм. Много от продуктите са разработени от самия Пенбърти, обикновено в отговор на реални предизвикателства, които той изживява като катерач.

Днес екипът на MSR все още продължава кръстоносния поход на Лари.

„Ние сме водени от неговата всеотдайност към проектирането на висококачествени продукти, които предлагат по-висока производителност, надеждност и следователно безопасност в планините“.

Пълната гама продукти MSR може да видите ТУК